ПЕРЕДІСТОРІЯ ФЛЕШМОБУ

Друзі – це люди, які роблять наше життя цікавим і наповнюють його яскравими емоціями. На жаль, чимало наших знайомих опинилися у самому вирі конфлікту на Сході України, покинувши свої домівки, втративши рідних і близьких або ж опинившись на непідконтрольній Україні території. Вони залишилися наодинці зі своїми проблемами і потребують нашої підтримки.

Вперше ідея щодо того, аби звернутися до таких людей з допомогою Мережі, виникла в головах представників Всеукраїнської Асоціації викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова Доба» і громадської організації «Новий Донбас» ще 14-15 грудня 2016 р., під час Молодіжного семінару Програми «Інтеграція через діалог» у м. Києві.

Вже навесні 2017 р., під час проведення Четвертої і П’ятої Молодіжних Академій, учасники заходів вперше відзняли свої відеозвернення до однолітків з тимчасово окупованих територій, присвятивши їх розвінчуванню численних стереотипів про українську столицю.

Офіційно ж флешмоб «Діалоги з друзями» стартував 25 квітня 2017 р., коли обидві партнерські організації, за підтримки ЄС, оголосили про його проведення в прямому ефірі Українського кризового медіа-центру. Основною метою акції стало прагнення продемонструвати всім причетним, що ми не повинні забувати про тих, хто опинився у біді:

https://youtu.be/TkjJq0JOnYI

Згідно з правилами акції, діти повинні були:

  1. Зняти відеоролик тривалістю до 2-3 хвилин.
  2. Представившись, розказати про свого друга, з яким їх розлучила або ж звела війна.
  3. Звернутись до товариша зі словами, які, на їхню думку, йому було б важливо почути.
  4. Не потрібно було обмежувати себе форматами, адже знімати дозволялося навіть на камеру телефону!
  5. Розмістити відео у соціальних мережах під хештегом #Діалоги_з_друзями.
  6. Заповнити онлайн-анкету і поділитися в ній посиланням на своє відео.

Перша хвиля флешмобу тривала до 10 травня 2017 р. Автори найкращих звернень за цей період були запрошені 31 травня – 1 червня 2017 р. на майстер-класи по відеозйомці і монтажу від команди режисера BABYLON’13 Лариси Артюгіної, що відбувалися в рамках Сьомої Молодіжної Академії у м. Києві.

https://www.facebook.com/pg/newdonbassngo/photos/?tab=album&album_id=1827038517314116

Кульмінація акції припала на 28-29 червня 2017 р., коли на Кіноакадемію було запрошено шістьох фіналістів. Починаючи з осені 2017 р., їхні історії транслюватимуться на провідних вітчизняних телеканалах.