Показ документального фільму «Як ми стали добровольцями» за участі режисерки Лариси Артюгіної Larysa Artiugina відбувся у Вільнюсі 22 лютого 2019 року.
Присутні на кінопоказі у Будинку офіцерів одразу після останніх титрів мали змогу почути гру на роялі одного з героїв фільму, добровольця батальйону «Донбас» Ігоря Михайлишин, позивний Піаніст, виконав свої улюблені твори – Ліста, Моцарта, Шопена.
Документальний фільм «Як ми стали добровольцями» розповідає історію бойових буднів бійців батальйону «Донбас», але він присвячений не тільки «Донбасу», він розповідає про природу добровольчого руху і мотиви людей, які вирішують стати добровольцями.
Жива музика в залі – та ж, що звучала і у фільмі, присутність одного з головних героїв, п’ята річниця розстрілу протестувальників на Майдані Незалежності, – все це позбавило присутніх дару мови. Дзвінка тиша відлунювалася у стінах Будинку офіцерів у литовській столиці. Опісля вже відбулася емоційна розмова про війну, про Україну, вибори, про кіно, долю головних героїв. Піаніст поділився із присутніми, що вже два роки як студіює в Київському інституті музики імені Р.М. Глієра.
Литовсько-українська співпраця, яка почалася ще до здобуття незалежності двома країнами, активізувалася останні роки – Литва на дипломатичному рівні активно підтримує Україну в її боротьбі із зовнішньою російською агресією. Литовці активно цікавляться подіями, що відбуваються в Україні, підтримують українців, відвідують заходи, присвячені війні в Україні, добровольчому та волонтерському руху.
Платформа документалістики DOC-UA, docua-platform.org, має намір підтримувати співпрацю з литовськими партнерами, здійснювати роботу в сфері культурної дипломатії і таким чином протидіяти російській пропаганді.
Ми вдячні за можливість говорити про війну в Україні мовою кіно та музики. Дякуємо за сприяння в кінопоказі та поїздці до Литви лятовським сигнатарам – підписантам Акту незалежності Литви – Petras Vaitiekunas та Saulius Pečeliūnas!